Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την μεταμόσχευση μαλλιών FUE.

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης, MD, PhD, FISHRS.

peristatiko prin, amesos meta kai 12 mines meta tin fue

Αρχική δημοσίευση Μάρτιος 2016, ανανέωση περιεχομένου Μάϊος 2021

Πρόλογος

Για τον έμπειρο, εξειδικευμένο και ηθικό χειρουργό, η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE είναι ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» που του επιτρέπει να μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τους ασθενείς του και να μπορεί να βοηθήσει και ένα ποσοστό ασθενών που παλαιότερα θα κρίνονταν ακατάλληλο για Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Ως χειρουργός, έχω μπορέσει να βοηθήσω ασθενείς που χωρίς την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE θα ήταν αδύνατο να τους βοηθήσω.

Όπως κάθε εργαλείο, όμως, πρέπει να ξέρεις πώς και κυρίως πότε να το χρησιμοποιήσεις.

Μια παροιμία λέει πως «Αν το μόνο σου εργαλείο είναι ένα σφυρί, σύντομα τα πάντα θα σου μοιάζουν με καρφιά».

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί μέσω της δύναμης του Internet και των Hair Loss Fora κάποιοι χειρουργοί που παρουσιάζουν την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE ως «μονόδρομο» και ως την «μοναδική σύγχρονη τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών».

Όλοι τους είναι ισχυροί πολέμιοι της τεχνικής Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUT και έχουν πλήθος ασθενών με το μέρος τους, αφού πράγματι έχουν βοηθήσει πολλούς ασθενείς, διορθώνοντας τις κακές παλιές μεταμοσχεύσεις που είχαν γίνει σε αυτούς.

Χωρίς ΚΑΜΙΑ εξαίρεση, οι χειρουργοί αυτοί έχουν «ανακαλύψει» και πουλάνε και κάποιο ή κάποια ειδικά εργαλεία ή μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην τεχνική FUE από άλλους ιατρούς και όλη τους η επιστημονική φήμη και κύρος βασίζεται πάνω στην τεχνική FUE.

Σε αυτά τα φαινόμενα, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσω όλη την επιστημονική, τεκμηριωμένη και ισορροπημένη αλήθεια για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεταμόσχευση μαλλιών FUE, αλλά κυρίως, για το πότε πρέπει να εφαρμόζεται και σε ποιους ασθενείς δεν πρέπει να εφαρμόζεται.

Αποποίηση Ευθυνών (Disclaimer)

Ως χειρουργός εφαρμόζω όλες τις επίσημες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών, δηλαδή τεχνική FUT, τεχνική FUE και τεχνική BHT (Body Hair Transplant) από το 2004!

Και, φυσικά, δεν πουλάω κάποιο δικής μου επινόησης εργαλείο ή μηχάνημα για οποιαδήποτε τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών, ούτε έχω επινοήσει κάποια «προσωπική τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών».

Αν, μάλιστα, θέλετε να διαβάσετε την προσωπική μου εμπειρία ως ασθενής που έχω υποβληθεί σε 2 Μεταμοσχεύσεις Μαλλιών FUE, δείτε εδώ.

Η εξέλιξη στη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Με την πρόοδο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, τα χειρουργικά εργαλεία αναβαθμίζονται, η κατανόηση της φυσιολογίας των οργάνων και των ιστών βελτιώνεται και οι χειρουργικές τεχνικές εξελίσσονται.

Η φυσική εξέλιξη της τεχνικής κάθε κοσμητικής χειρουργικής επέμβασης είναι το να προσφέρει ολοένα και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Με τη τεχνική μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUT (Follicular Unit Transplantation), τα αποτελέσματα στη λήπτρια περιοχή είναι πλέον τέλεια.

Είναι γεγονός πως ένας εξειδικευμένος χειρουργός και μια έμπειρη χειρουργική ομάδα μπορεί να προσφέρει, σε μια συνεδρία με τη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT, πυκνότητα και φυσικότητα που κανείς δεν καταλαβαίνει πως έχει γίνει Μεταμόσχευση Μαλλιών και πως το άτομο αυτό είχε κάποτε τριχόπτωση.

Τα άριστα αποτελέσματα της σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUT κατάφεραν να καταστήσουν τις επεμβάσεις αυτές πολύ δημοφιλείς. Ταυτόχρονα, αύξησαν τις απαιτήσεις των ασθενών για εξίσου φυσικά (και μη-ανιχνεύσιμα) αποτελέσματα και στη δότρια περιοχή.

Μεγάλες Προσδοκίες!

Ενώ, λοιπόν, η τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUT δεν επιδέχεται άλλες βελτιώσεις όσον αφορά τη λήπτρια περιοχή (αρκεί, φυσικά, να κάνει ο χειρουργός όλα τα βήματα τέλεια και μόνο τέλεια!), παραμένει πάντοτε το «μειονέκτημα» της οριζόντιας τομής στη δότρια περιοχή.

Η ουλή αυτή, στα χέρια ενός εξειδικευμένου χειρουργού και υπό φυσιολογικές συνθήκες συμπεριφοράς του δέρματος σπάνια θα ξεπερνάει σε πλάτος το 1mm (1 χιλιοστό δηλαδή, όσο οι γραμμές στην παλάμη σας) και κρύβεται ακόμα και με πολύ κοντά μαλλιά, μήκους από 5-6mm και άνω.

Ενώ, λοιπόν, η μετεπεμβατική ουλή της σωστής και σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών FUT καλύπτεται από μαλλιά μήκους από 5-6mm και άνω, εντούτοις, πολλοί ασθενείς φοβούνται πως η ουλή θα είναι πιο πλατιά και πως δεν θα έχουν την «ελευθερία» να κόβουν τα μαλλιά τους πολύ κοντά χωρίς να φαίνεται πως έχουν κάνει Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Σε αυτή τη φοβία, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός πως όλοι οι υποψήφιοι για Μεταμόσχευση Μαλλιών που επισκέπτονται ένα Χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών, έχουν δει στο δρόμο κάποιον που έχει υποβληθεί σε αποτυχημένη εμφύτευση μαλλιών που είχε ξυρισμένο κεφάλι και φαινόταν μια μεγάλη, συνήθως, ουλή στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Επειδή λοιπόν φοβούνται μην καταλήξουν και αυτοί έτσι, έχει δημιουργηθεί μια «φοβία» για την τεχνική FUT.

Στην πραγματικότητά αυτά τα άτομα με τις τεράστιες ουλές και το ξυρισμένο κεφάλι είτε δεν ήταν ποτέ κατάλληλοι υποψήφιοι για Μεταμόσχευση Μαλλιών (άρα δεν έπρεπε ποτέ να έχουν χειρουργηθεί!) είτε ο ιατρός τους ήταν απρόσεκτος και μη εξειδικευμένος στη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Αυτά τα περιστατικά, όπως και τα άσχημα αποτελέσματα Μεταμόσχευσης Μαλλιών σε ακατάλληλους ασθενείς ή από …ακατάλληλους χειρουργούς, οδήγησαν στην χρήση της τεχνικής Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE προκειμένου να μπορούν οι χειρουργοί να τα διορθώσουν.

Πώς προέκυψε η τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE;

Με προσεκτική χειρουργική τεχνική, με την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUT, η δότρια περιοχή επουλώνεται αφήνοντας μία ανεπαίσθητη ουλή, με πλάτος μόλις 1mm που καλύπτεται εύκολα από μαλλιά μήκους μισού εκατοστού και άνω. 

Το γεγονός, όμως, ότι γίνεται μια τομή στο τριχωτό, αφαιρείται ένα τμήμα και γίνεται ράμμα, προκαλεί ανησυχία (ακόμα και τρόμο) σε κάποιους ευαίσθητους ασθενείς.

Και είναι φυσιολογικό για τον μέσο ασθενή να μην νιώθει άνετα με τομές, ράμματα και …χειρουργεία.

Για αυτούς, λοιπόν, τους ασθενείς, εναλλακτικοί τρόποι συγκομιδής μοσχευμάτων έπρεπε να βρεθούν. Επίσης, έπρεπε να βρεθούν τρόποι να διορθωθούν τα άσχημα αποτελέσματα «προϊστορικών» τεχνικών (punch grafts, scalp reduction, scalp flaps) ή απρόσεκτων χειρουργών.


Ο τρόπος που ανακαλύφθηκε και δημοσιεύτηκε το 2002 από τους Bersnstein & Rassman ήταν η αφαίρεση των τριχοθυλακιακών μονάδων (Follicular Units, FUs) ένα-προς-ένα με τη χρήση μικροσκοπικών κυλινδρικών εργαλείων (punches) αντί για νυστέρι.

Tην τεχνική που ανακάλυψαν οι Bersnstein & Rassman την ονόμασαν Follicular Unit Excision (FUE).

Αυτό ακριβώς είναι η τεχνική FUE και διαφέρει από την τεχνική FUT μόνον στον τρόπο αφαίρεσης των τριχοθυλακιακών μονάδων από τη δότρια περιοχή, καθότι όλα τα υπόλοιπα βήματα της επέμβασης είναι ίδια.

Η τεχνική Follicular Unit Excision (FUE), κατάφερε σε λίγα χρόνια να κερδίσει δημοφιλία και να αποτελέσει τη 2η σε συχνότητα τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών, μετά την τεχνική FUT.

Αντίθετα, η Επιστημονική Κοινότητα έχει ακόμα ορισμένες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της όταν οι επεμβάσεις αυτές εκτελούνται από μη-ιατρούς ή ακόμα και από μη αδειοδοτημένο προσωπικό.!

Παρακάτω θα δούμε όλη την επιστημονική αλήθεια για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεταμόσχευση μαλλιών FUE, αλλά κυρίως, για το πότε πρέπει να εφαρμόζεται και σε ποιούς ασθενείς δεν πρέπει να εφαρμόζεται.

Γιατί έγινε τόσο δημοφιλής η τεχνική FUE;

Η μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE είναι ένα επιπλέον «όπλο» για τον χειρουργό που του επιτρέπει να βοηθήσει περισσότερο κάποιους από τους ασθενείς του.

Η μεταμόσχευση μαλλιών FUE είναι χρήσιμη σε ένα ποσοστό των ενδιαφερομένων για Μεταμόσχευση Μαλλιών. Όχι όμως για όλους τους ενδιαφερομένους!

Η μεταμόσχευση μαλλιών FUE έχει διαφημιστεί πολύ επιθετικά και μάλιστα πολλές «κλινικές» διαφημίζουν εδώ και χρόνια πως εφαρμόζουν μόνο μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE. Η μεταμόσχευση μαλλιών FUE έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού, επειδή έχει διαφημιστεί ως «νέα τεχνική», πιο «σύγχρονη τεχνική», «ανώδυνη», «αναίμακτη» και «χωρίς ουλές» και επειδή πολλές κλινικές διαφημίζουν πως εφαρμόζουν μια δική τους «εξελιγμένη τεχνική FUE»!

Όμως, η μεταμόσχευση μαλλιών FUE δεν είναι καινούργια ή πρωτότυπη, αφού είχε δοκιμασθεί και στα πρώτα χρόνια των επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών, ήδη από την δεκαετία του 1970! Αν θέλετε να διαβάσετε για την πραγματική Ιστορία της μεταμόσχευσης μαλλιών FUE, δείτε εδώ.

Όλα αυτά είναι από υπερβολές έως απλά ψεύδη, και μάλιστα, οι μοναδικοί παγκοσμίως Επίσημοι επιστημονικοί φορείς ISHRS και ABHRS, απαγορεύουν στους ιατρούς-μέλη τους τη χρήση όρων «πρωτότυπων» όρων πέραν από FUT και FUE για τις τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών, όπως και τους όρους «ανώδυνη» («no-pain»), «επέμβαση χωρίς ουλές» («No scars»), «επέμβαση χωρίς τομή» («No incision»), «επέμβαση χωρίς επαφή («No touch»), «επέμβαση χωρίς κόψιμο» («No cutting») και «ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση» («Non-invasive»).

Οι πραγματικοί λόγοι της δημοφιλίας της

Ο βασικός λόγος που η μεταμόσχευση μαλλιών FUE έχει διαφημιστεί τόσο πολύ είναι το χαμηλό κόστος για την «κλινική» ή τον επιχειρηματία, που αντί να χρειαστεί να πληρώνει εξειδικευμένους ιατρούς, πολυάριθμο προσωπικό, ακριβά μικροσκόπια και άλλο ιατρικό εξοπλισμό, απλά κάνει επιθετική διαφήμιση προκειμένου να δελεάσει τους ενδιαφερομένους με τους παραπάνω υπερβολικούς και ψευδείς ισχυρισμούς. Ότι δηλαδή, υπάρχει πλέον Μεταμόσχευση Μαλλιών που είναι «πιο καινούργια», «ανώδυνη» «χωρίς ουλές».

Πριν συνεχίσετε να διαβάζετε, καλό είναι να γνωρίζετε πως στις περισσότερες κλινικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE την εκτελεί μη αδειοδοτημένο προσωπικό και μη-ιατροί για πολύ χαμηλή αμοιβή. Αυτό συμβαίνει διότι στην τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE είναι σπάνιο, ακόμα και σημαντικά λάθη να κάνει κάποιος, να προκληθεί σημαντική βλάβη ή κίνδυνος για τον ασθενή. Συνεπώς, ακόμα και μη-ιατροί τολμούν να εφαρμόζουν την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE, υπό την υποτιθέμενη επίβλεψη κάποιου ιατρού που συχνά δεν είναι καν στο κτήριο ή στην ίδια πόλη που γίνεται η επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών FUE. 

Η δυνατότητα να αναλαμβάνουν χωρίς χειρουργική εμπειρία και χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία βήματα ή ολόκληρη την επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών FUE μη-ιατροί είναι ο κύριος λόγος που προωθείται διαφημιστικά η τεχνική FUE τόσο επιθετικά.

Αυτό φυσικά είναι μια απαράδεκτη πολιτική, και μάλιστα, η ISHRS εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2017 Προειδοποίηση Κοινού (consumer alert) για τη «μάστιγα» σοβαρών επιπλοκών στις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών όταν αυτές εκτελούνται από Μη-Ιατρούς! Δείτε την ανακοίνωση της ISHRS εδώ.

Πώς γίνεται η τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE;

FUE EXTRACTION OF GRAFTS
Εικ.2:  Στην τεχνική FUE, τα βήματα είναι τα εξής: 1. Επιλογή και στόχευση τριχοθυλακίου, 2. “Κεντράρισμα” και χάραξη τριχοθυλακίου, 3. Προώθηση του εργαλείου punch μέχρι το ιδανικό βάθος, 4. Απελευθέρωση του τριχοθυλακίου από τον ολόγυρα ιστό, 5. Σύλληψη του τριχοθυλακίου από το ανώτερο σημείο του, 6. Ήπια έλξη με τις ειδικές λαβίδες, 7. Εξαγωγή του τριχοθυλακίου από το τριχωτό, 8. Συλλογή του τριχοθυλακίου.

Συγκεκριμένα, η μεταμόσχευση μαλλιών FUE έχει 2 βήματα:

  1. την εκτομή της τριχοθυλακιακής μονάδας (follicular Unit, FU) από το τριχωτό (follicular isolation) με τη χρήση των παραπάνω εργαλείων και 
  2. την συλλογή-εκρίζωση της τριχοθυλακιακής μονάδας (follicular excision- collection) με τη χρήση λαβίδας.

Oι μικροσκοπικές κυλινδρικές τομές από τις τριχοθυλακιακές μονάδες που αφαιρούνται από τη δότρια περιοχή επουλώνονται χωρίς συρραφή. Μάλιστα, καλύπτονται από τα μαλλιά και είναι σχεδόν αδιόρατες ακόμα και με μαλλιά μήκους μισού εκατοστού, εφόσον δεν γίνει υπερσυγκομιδή της δότριας περιοχής.

ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες τεχνικές λεπτομέρειες και τα βήματα της επέμβασης της μεταμόσχευσης μαλλιών με την τεχνική FUE, είναι ολόιδιες με της τεχνικής FUT.

Συνεπώς, οι δυο σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών FUE και FUT διαφέρουν ΜΟΝΟ στο πώς αφαιρούμε τα μοσχεύματα από τη δότρια περιοχή.

Στην Anastasakis Hair Clinic στη μεταμόσχευση μαλλιών με FUE, οι τριχοθυλακιακές μονάδες αφαιρούνται μία-προς-μία από τη δότρια περιοχή με FUE titanium manual punches ή μηχανικά MAMBA punches (Trivellini “flared” και “edge-out”). Εναλλακτικά χρησιμοποιούνται αμβλεία punches (Harris S.A.F.E™ hexagonal punch).

Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE: είναι πράγματι χωρίς ουλή;

Όχι. Είναι ιατρικό γεγονός ότι κανένας ιστός δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς να αφήσει ουλή. Το ζήτημα είναι το πώς μοιάζει η ουλή και πόσο καλά μπορεί να καλυφθεί από τα υπάρχοντα μαλλιά.

πριν την εξαγωγη με fue

Εικ.2: Εικόνα δότριας περιοχής πριν τη συνεδρία FUE.

αμέσως μετά την εξαγωγη με fue

Εικ.3: Εικόνα δότριας περιοχής αμέσως μετά τη συνεδρία FUE. Αφαίρεση 2500 FUs.

4 ημέρες μετά την εξαγωγη με fue

Εικ.4: Εικόνα δότριας περιοχής 4 ημέρες μετά τη συνεδρία FUE.

8 ημέρες μετά την εξαγωγή με fue

Εικ.5: Εικόνα δότριας περιοχής 8 ημέρες μετά τη συνεδρία FUE.

σκορωφαγωμενη δοτρια μετα απο εξαγωγη με fue - white dots

Εικ.6: Εικόνα «σκοροφαγωμένης» (white dots) δότριας περιοχής, παρά τη σωστή κατανομή των μικρο-ουλών και τη σωστή επιλογή μεγέθους punch (0,8mm).

Με απόλυτη σαφήνεια, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE δεν είναι «τεχνική χωρίς ουλή» (scarless). Είναι μια «τεχνική διασποράς ουλής» (scar spreading).

Μάλιστα, η ISHRS απαγορεύει στα μέλη της να χρησιμοποιούν στη ενημερωτικά τους φυλλάδια ή στα διαφημιστικά τους μηνύματα όρους όπως: «επέμβαση χωρίς ουλές» («No scars»), «επέμβαση χωρίς τομή» («No incision»), «επέμβαση χωρίς επαφή («No touch»), «επέμβαση χωρίς κόψιμο» («No cutting») και «ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση» («Non-invasive»).

Ο ουλώδης ιστός υπάρχει, απλά δεν είναι τόσο εμφανής, με γυμνό μάτι, εκτός αν τα μαλλιά κοπούν πολύ κοντά. O λόγος που δεν είναι εμφανής είναι η κατασκευή του ανθρώπινου ματιού και όχι η ίδια η τεχνική FUE! Το ανθρώπινο μάτι μπορεί εντοπίσει και να ακολουθήσει μια ευθεία γραμμή ακόμα πιο λεπτή και από τρίχα, αλλά δεν μπορεί να «ξεχωρίσει» τις χιλιάδες κυκλικές ουλές 1mm ανάμεσα στα μαλλιά!

Γεωμετρία και Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

Με απλή Γεωμετρία μπορεί κανείς να δει τα παρακάτω:

  • Αν ο χειρουργός αφαιρέσει από μια μέση δότρια περιοχή 3000 μοσχεύματα με την τεχνική FUT, θα παραμείνει μια ουλή μήκους 20-25εκ και πλάτους 1-2mm, δηλαδή ένα εμβαδό ουλής ΕFUT:200-500mm². (Μια ουλή πλάτους 2mm δεν θεωρείται καλή ουλή για έναν έμπειρο χειρουργό, αλλά είναι καλό να κάνουμε συγκρίσεις σε «μη-ιδανικές συνθήκες».)
  • Αν ο χειρουργός αφαιρέσει από μια μέση δότρια περιοχή 3000 μοσχεύματα, με την τεχνική FUE, χρησιμοποιώντας το τυπικό εργαλείο punch διαμέτρου D=1mm, άρα ακτίνας R=0,5mm, θα παραμείνουν τουλάχιστον 3000 κυκλικές μικρο-ουλές με εμβαδό η καθεμία:
  • ΕFUT=πR²= 3,14 × 0,25 = 0,8mm² 
  • Η συνολική ουλώδης επιφάνεια είναι ΕFUΕ= 3000 Χ 0,8mm² δηλαδή η ΕFUΕ=2400mm²
  • Αυτό σημαίνει 5-12 φορές περισσότερη επιφάνεια ουλής και ισοδυναμεί με επιφάνεια 4,8cm X 4,8cm η οποία όμως είναι διασκορπισμένη σε μεγάλη επιφάνεια και δε γίνεται εύκολα αντιληπτή

Η δημιουργία τόσο μεγάλης τραυματικής επιφάνειας (ακόμα και αν «μοιάζει» λιγότερο εμφανής) είναι το βασικότερο επιστημονικό επιχείρημα των χειρουργών που έχουν επιφυλάξεις για την χρήση της τεχνικής FUE για αφαίρεση μεγάλου αριθμού μοσχευμάτων.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα; Κλείσε Ραντεβού!

210-80.11000

Πλεονεκτήματα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE έγινε δυστυχώς δημοφιλής διότι έχει τεράστια οικονομικά πλεονεκτήματα για τους επιχειρηματίες που έχουν «κλινικές» Μεταμόσχευσης Μαλλιών και για τους μη-ιατρούς. Αυτοί έχουν προωθήσει την τεχνική FUE βασιζόμενοι σε ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής, το ότι δεν παραμένει ευθεία τομή στη δότρια περιοχή. Δε λαμβάνουν όμως υπόψη τα 2 σοβαρότατα μειονεκτήματα της τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUE όταν αυτή δεν εκτελείται από έμπειρους ιατρούς:

  1. Την χαμηλότερη επιβίωση των μοσχευμάτων από την FUT
  2. Το ποσοστό των ενδιαφερομένων που είναι εξ’ αρχής ακατάλληλοι υποψήφιοι για την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE!

Εάν τώρα λάβουμε υπόψη οτι οι συγκεκριμένες «κλινικές» υπερθεματίζουν για την FUE και την προωθούν ως «αναίμακτη», «γρήγορη» και «χωρίς παρέμβαση» τεχνική, είναι εύκολο να καταλάβουμε οτι δεν είναι ιατρικοί οι λόγοι που οδηγούν αυτές τις κλινικές στη χρήση ΜΟΝΟ της FUE για τους ασθενείς τους αλλά κερδοσκοπικοί. 

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα πλεονεκτήματα της τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUE για ιατρούς και ασθενείς.

Όπως θα δείτε, για τον έμπειρο, εξειδικευμένο και ηθικό χειρουργό, η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE είναι ένα ακόμα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» που του επιτρέπει να μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τους ασθενείς του και να μπορεί να βοηθήσει και ένα ποσοστό ασθενών που παλαιότερα θα κρίνονταν ακατάλληλο για Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Όσοι, όμως, μιλάνε ότι είναι το καλύτερο ή το μοναδικό εργαλείο που χρησιμοποιούν, με αυτούς, ο ασθενής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

 

Η τεχνική FUE από τη σκοπιά των «κλινικών» – κέντρων αισθητικής, των black-market κλινικών και των όχι και τόσο ηθικών ιατρών. Η τεχνική FUE από τη σκοπιά του ηθικού και ευσυνείδητου ιατρού.

Πλεονέκτημα

Η συμπίεση του κόστους της επέμβασης (ανειδίκευτο προσωπικό, ελάχιστος εξοπλισμός, 1 ή 2 άτομα/περιστατικό) οδηγεί σε μεγάλη και εύκολη κερδοφορία για όλα αυτά τα κέντρα και τις «κλινικές».

Σε αυτές τις περιπτώσεις 2 άτομα αρκούν για ένα περιστατικό FUE μέχρι 1500-2000 μοσχεύματα. Αυτό επιτρέπει σε οποιονδήποτε επιχειρηματία να προσλάβει μη-ιατρούς να ασχοληθούν με την μεταμόσχευση μαλλιών FUΕ χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει τελικά σε εξειδικευμένο προσωπικό ή εξοπλισμό, αλλά ούτε και στην εκπαίδευση του προσωπικού αυτού. Ο λεγόμενος «πήχης εισόδου» είναι πολύ χαμηλός.

Μειονέκτημα

Στις περισσότερες κλινικές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE την εκτελούν εξ’ ολοκλήρου νέοι και άπειροι  ιατροί, ή ακόμα και μη-ιατροί ή μη αδειοδοτημένο προσωπικό (νοσηλευτές ή βοηθοί χειρουργείου) για πολύ χαμηλή αμοιβή. Αυτό συμβαίνει διότι η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE –και συζητάμε πάντα για το κομμάτι της εξαγωγής τριχοθυλακίων- δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη χειρουργική εμπειρία. Επίσης είναι σπάνιο- αλλά δυστυχώς όχι ανύπαρκτο-, ακόμα και σημαντικά χειρουργικά λάθη να κάνει κάποιος μη-ιατρός όταν εκτελεί μια μεταμόσχευση μαλλιών FUE, να προκληθεί σημαντική βλάβη ή κίνδυνος για τον ασθενή. Συνεπώς, ακόμα και μη-ιατροί τολμούν να εφαρμόζουν την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE υπό την υποτιθέμενη επίβλεψη κάποιου ιατρού που διαφημίζει την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE και που συχνά δεν είναι καν στο κτήριο ή στην ίδια …πόλη που γίνεται η επέμβαση!

Αυτό, εκτός από παράνομο (στη περίπτωση των μη-ιατρών) και επικίνδυνο για την Δημόσια Υγεία δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό. Ένας σωστός επαγγελματίας χειρουργός με πολλά χρόνια εμπειρίας, με πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο και με μεγάλη επένδυση σε χρόνο εκπαίδευσης, συνέδρια και workshops, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί παρά μόνο αν μειώσει το κόστος σε αντίστοιχα επίπεδα, με αποτέλεσμα να αμείβεται πολύ λιγότερο από ότι αξίζει.

Πλεονέκτημα

Ο κάθε ιατρός – ή και μη-ιατρός – μπορεί να ασχοληθεί με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE. Η διαδικασία δεν απαιτεί προηγούμενη γενική χειρουργική εμπειρία ή εμπειρία σε μεταμοσχεύσεις μαλλιών με την τεχνική FUT, όσον αφορά το χειρισμό της δότριας περιοχής και τη συρραφή των ιστών. Αυτό επιτρέπει σε «κλινικές» και επιχειρηματίες να απασχολούν ανειδίκευτα φτηνά εργατικά χέρια σε όλα τα στάδια της μεταμόσχευσης μαλλιών με FUE. Συμπιέζουν το κόστος μάλιστα ακόμη παρακάτω χρησιμοποιώντας το πολύ 2 άτομα ανά περιστατικό. Από αυτά τα 2 και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε πόσο δραματικά μειώνεται το ποσοστό επιβίωσης των εξαγόμενων τριχοθυλακίων!

Μειονέκτημα

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE είναι χρονοβόρα και συνολικά απαιτούνται περίπου 3 φορές περισσότερες εργατοώρες για τη μεταμόσχευση του ίδιου αριθμού τριχοθυλακίων σε σύγκριση με τη μέθοδο FUT. Επιπλέον όπως και στην τεχνική FUT- μετά τη συλλογή των τριχοθυλακίων είναι απαραίτητη η διαμόρφωσή τους κάτω από ειδικά μικροσκόπια και η διατήρησή τους σε ειδικές ψυχόμενες μονάδες μέχρι τη μεταφορά τους στη λήπτρια περιοχή. Ένα εξειδικευμένος χειρουργός μαζί με μία εξειδικευμένη  νοσηλευτική ομάδα 4-7 ατόμων είναι αναγκαία συνθήκη για τη σωστή εφαρμογή της τεχνικής FUE.

 

Πλεονέκτημα

Η διαφήμιση και το marketing είναι πολύ επιθετικά και αποτελεσματικά: αρκεί να αναφέρει κανείς «επέμβαση χωρίς ουλές», «επέμβαση χωρίς τομή», «επέμβαση χωρίς κόψιμο», «ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση», «αναίμακτη επέμβαση» ή να δείξει επιπλοκές (στη συντριπτική πλειοψηφία ουλές στη δότρια από μεταμοσχεύσεις μαλλιών προ 20ετίας) από άλλες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών και ο ασθενής έχει πειστεί.

Μειονέκτημα

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE είναι απαιτητική, σωματικά και ψυχικά. Ο χειρουργός επαναλαμβάνει τις ίδιες κινήσεις χιλιάδες φορές, ενώ δοκιμάζονται η υπομονή και ο χειρουργικός ενθουσιασμός του.

Πλεονέκτημα

Δεν γίνεται καμία επιλογή και στη συνέχεια  διαμόρφωση ή παρασκευή στα τριχοθυλάκια που εξάγονται τα οποία χρησιμοποιούνται … έτσι όπως βγήκαν από τη δότρια! Αυτό επιτρέπει μηδενική επένδυση σε εξοπλισμό, αφού δεν χρειάζονται ακριβά στερεο-μικροσκόπια και πολυάριθμο προσωπικό που θα προετοιμάζει  τα τριχοθυλάκια., για την τοποθέτησή τους στη λήπτρια.

Μειονέκτημα

Σημαντικό κομμάτι του χειρουργικού χρόνου είναι αθροιστικά ο χρόνος που επιλέγονται ποια μοσχεύματα θα αφαιρεθούν προκειμένου να αποφευχθεί η υπερσυγκομιδή σε μια περιοχή και φανεί μετέπειτα αραιή («σκοροφαγωμένη»). Η διαδικασία είναι εξαιρετικά κοπιώδης γιατί απαιτεί συγκέντρωση και συνεχή έλεγχο της δότριας περιοχής για να αφαιρεθούν τα σωστά σε αναλογία τριχοθυλάκια από τη δότρια αλλά και η σωστή αναλογία μονών και πολύτριχων τριχοθυλακίων.

Πλεονέκτημα

Τέλος, για όσους ιατρούς θέλουν και να χρεώνουν υψηλότερη τιμή ανά τριχοθυλάκιο και να μην κάνουν καν αυτοί το χειρουργείο, η τεχνική FUE προσφέρει ιδανική λύση. Όπως αναφέραμε, η τεχνική μεταμόσχευση μαλλιών FUE θεωρείται «απλή» με αποτέλεσμα κάποιοι χειρουργοί να αναθέτουν σε μη-ιατρούς (νοσηλεύτριες ή βοηθούς) εξ’ ολοκλήρου τη μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE.

Η δυνατότητα να αναθέτουν βήματα της μεταμόσχευσης με την τεχνική FUE σε μη-ιατρούς είναι ο κύριος λόγος που προωθείται διαφημιστικά η τεχνική FUE τόσο επιθετικά.

Αυτό φυσικά είναι μια απαράδεκτη και ιατρικά αντιδεοντολογική πολιτική, και μάλιστα, η International Society of Hair Restoration Surgery, ISHRS (Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού), εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2017 Προειδοποίηση Κοινού (consumer alert) για τη «μάστιγα» σοβαρών επιπλοκών στις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών όταν αυτές εκτελούνται από Μη-Ιατρούς!

Μειονέκτημα

Ο χειρουργός πρέπει να γνωρίζει και τις 2 επιμέρους τεχνικές, manual και power FUE, καθότι η εφαρμογή μόνο της μιας τεχνικής σε όλους τους ασθενείς οδηγεί σε μέτρια αποτελέσματα. Ειδικότερα, η τεχνική power FUE δεν απαιτεί σημαντική εμπειρία για να επιτύχει κανείς υψηλές ταχύτητες εξαγωγής FUs, αλλά στα χέρια ενός ανειδίκευτου μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο ποσοστό κατεστραμμένων FUs. Αντίθετα, η τεχνική manual FUE, είναι γρήγορη μόνο όταν εκτελείται από έμπειρο χειρουργό, αλλά είναι πιο ασφαλής για τα μοσχεύματα.

Πλεονέκτημα

Οι επεμβάσεις με FUE γίνονται με εκείνα τα εργαλεία που έχουν την ευκολότερη καμπύλη εκμάθησης για το ανειδίκευτο προσωπικό. Δεν υπάρχει ευελιξία ή δυνατότητα επιλογής ούτε προσαρμογή στον τύπο των τριχοθυλακίων που θα εξαχθούν. Ένα εργαλείο για όλες τις δουλειές!

Μειονέκτημα

Ο χειρουργός πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί και sharp και blunt εργαλεία punch και να ξέρει σε κάθε περιστατικό αν το διαφορετικό εργαλείο θα έχει μικρότερο ποσοστό κατεστραμμένων τριχοθυλακίων. Το κάθε τριχωτό είναι διαφορετικό και ανάλογα πρέπει να προσαρμόζεται το εργαλείο και η τεχνική.

 

Πλεονέκτημα

Δυστυχώς, πολλοί επαναχρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία συνεχώς χωρίς να νοιάζονται αν έτσι αυξάνεται ο αριθμός των κατεστραμμένων FUs.

Μειονέκτημα

Τα punches είναι αναλώσιμα και ακριβά και για ένα περιστατικό 2000FUs θα δαπανηθούν τουλάχιστον 2-4 punches τιτανίου, όταν σε αντίστοιχο περιστασιακό FUT αρκούσε ένα single use νυστέρι και ένα ράμμα.

 

 

Ας δούμε αναλυτικά τώρα στον παρακάτω πίνακα, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της FUE για τον ασθενή.

Πλεονεκτήματα FUE για τον ασθενή
 
Μειονεκτήματα FUE για τον ασθενή

 

Πλεονέκτημα

Η τεχνική FUE είναι χρήσιμη για όσους χρειάζεται να επανέλθουν γρήγορα σε έντονη σωματική δραστηριότητα, σε βαριά προπόνηση ή εργασία, όπως επαγγελματίες αθλητές,, γυμναστές, εργάτες, μεταφορείς, κτλ.) Στους ασθενείς αυτούς, οι έντονες και μεγάλου εύρους κινήσεις που εκτελούν, αυξάνει τις πιθανότητες διάτασης της τομής στις επεμβάσεις FUT. Αν δεν μπορούν να αποφύγουν την βαριά άσκηση για 15-20 ημέρες που απαιτούνται για την τεχνική FUT (σε σύγκριση με τις 5-7 ημέρες της τεχνικής FUE), τότε η τεχνική FUE είναι χρήσιμη.

Μειονέκτημα

Αν η μεταμόσχευση γίνει από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρό που περιστοιχίζεται από μια πολυάριθμη και εξειδικευμένη νοσηλευτική ομάδα δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα. 

Αν όμως το FUE γίνει από έναν μη-ιατρό τότε η επιβίωση των μοσχευμάτων μειώνεται κατά πολύ.

Υπάρχουν 3 γνωστοί μηχανισμοί που μπορεί ένα FU να τραυματιστεί με την τεχνική FUE:

  • πλήρης διατομή του FU από το punch
  • τραυματισμός ή ακρωτηριασμός ενός ή περισσοτέρων τριχοθυλακίων μέσα στην τριχοθυλακιακή μονάδα FU
  • πλήρης απογύμνωση του χιτώνα του FU κατά την εκρίζωση.

Κάθε μια από αυτές τις βλάβες οδηγεί σε μειωμένη τελική επιβίωση και μειωμένο αριθμό τριχών που τελικά θα φυτρώσουν στη λήπτρια περιοχή.

Πλεονέκτημα

Δεν παραμένει ευθεία ουλή στη δότρια περιοχή. Όμως, οι μικρο-ουλές στη δότρια περιοχή χρειάζονται μαλλιά μήκους μισού εκατοστού για να καλυφθούν, όσο δηλαδή και μια τυπική ουλή FUT. Λανθασμένα νομίζουν οι ασθενείς πως θα μπορούν να κουρεύουν τα μαλλιά τους πιο κοντά από 5-6mm. Δεν μπορούν, φαίνονται οι μικρο-ουλές σαν άσπρα μικρά σημαδάκια. τρυπούλες. 

Μειονέκτημα

Όποιος ασθενής νομίζει πως μετά την μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE θα μπορεί να ξυρίσει το κεφάλι του ή να κόψει τα μαλλιά του πιο κοντά από μισό εκατοστό, χωρίς να φαίνονται σημάδια, μικρο-ουλές ή αραίωση, θα ανακαλύψει ότι αυτό είναι μύθος. Σε κάθε σημείο που αφαιρέθηκε τριχοθυλάκιο παραμένει ένα λευκό σημαδάκι. (white dots) Αυτά τα σημαδάκια εμφανίζονται σε όλα τα περιστατικά FUE και ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει πως δεν μπορεί να ξυρίσει ή να κουρέψει τα μαλλιά του πολύ κοντά, χωρίς να φανούν.

Πλεονέκτημα

Επειδή η είσοδος του punch είναι «ρηχή» (≤2mm), οι επιπλοκές στη δότρια περιοχή λόγω διατομής νεύρων και αγγείων είναι σπάνιες και η πιθανότητα για υπαισθησία ή παραισθησία στη δότρια περιοχή είναι ελάχιστη. Εκτός και αν ο αριθμός μοσχευμάτων που θα αφαιρεθούν συνολικά είναι πολύ μεγάλος, δηλαδή >3000-4000FUs. 

Μειονέκτημα

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE είναι κουραστική σωματικά και ψυχικά. Ο ασθενής θα χρειαστεί να παραμείνει για πολλές ώρες μπρούμυτα μέχρι να αφαιρεθούν τα μοσχεύματα, γεγονός που επιτείνει τη δυσφορία και την κούραση, ενώ καθότι δεν μπορεί να μιλήσει, να ακούσει μουσική ή να δει τηλεόραση, είναι επιπρόσθετα και βαρετή!

τροπος διαμοιρασης δοτριας περιοχης πριν τη μεταμοσχευση μαλλιων

Εικ.7: Η δότρια περιοχή χωρίζεται σε νοητές επιφάνειες – ακόμα και σε μικρά περιστατικά – προκειμένου να είναι ισότιμη η αφαίρεση μοσχευμάτων σε κάθε πλευρά.

Πλεονέκτημα

Δεν τοποθετούνται ράμματα, η δότρια περιοχή έχει επουλωθεί εντός 7-10 ημερών και δεν χρειάζεται επιπλέον επίσκεψη για αφαίρεση ραμμάτων. Εντούτοις, σε megasessions FUE (>3000FUs) η επούλωση είναι τελικά πιο αργή από ότι με την τεχνική FUT για αντίστοιχο αριθμό μοσχευμάτων, λόγω των υπερβολικά πολλών μικρο-τραυματισμών και της πολύ μεγάλης επιφάνειας τραυματισμού. 

Μειονέκτημα

Οι συνεδρίες με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE  περιλαμβάνουν μικρό αριθμό μοσχευμάτων. Οι πιο ικανοί και διάσημοι χειρουργοί παγκοσμίως συμφωνούν πως με ασφάλεια και για να επιτευχθεί η μέγιστη επιβίωση δεν θα υπερβούν τα  1500-2000FUs ανά ημέρα. Αν λοιπόν απαιτούνται 3000-4000FUs, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει 2-3 συνεδρίες σε συνεχόμενες μέρες. 

Πλεονέκτημα

Οι ασθενείς αναφέρουν πως η τεχνική FUE είναι ηπιότερη, με λιγότερη ενόχληση για τις πρώτες 5-10 ημέρες. Φυσικά, η παράμετρος του πόνου είναι υποκειμενική και περιπλέκει τη διενέργεια μελετών για την επαλήθευση των αναφορών από τους ασθενείς. 

Μειονέκτημα

Συνεδρίες megasession FUE (>2000-3000 FUs σε μια συνεδρία)που προσφέρονται από πολλές «κλινικές» στην Τουρκία, Πακιστάν και Ινδία ΔΕΝ είναι ασφαλείς και δεν προτείνονται στους ασθενείς διότι τα αποτελέσματά τους είναι αμφίβολα και τελικά ο αριθμός των τριχοθυλακίων που θα επιβιώσουν από τη διαδικασία εξαιρετικά χαμηλός. 

αμέσως μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών εξαγωγή με fue
4 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών εξαγωγή με fue
8 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών εξαγωγή με fue

Εικ.8α-γ: Εικόνα τριχωτού από μικροσκόπιο (α) αμέσως μετά την εξάγωγή, (β) 4 ημέρες μετά και (γ) 8 ημέρες μετά. Αφαίρεση 3000 FUs με συνεδρία FUE.

Πλεονέκτημα

Με την τεχνική FUE μπορούν να αφαιρεθούν μοσχεύματα από περιοχές της δότριας περιοχής που με την τεχνική FUT δεν επιτρεπόταν να αφαιρεθούν λόγω του κινδύνου επιπλοκών. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι συνολικά μπορούν να αφαιρεθούν  περίπου 30% επιπλέον FUs από τη δότρια περιοχή. Δηλαδή από ένα  συνολικό θεωρητικό αριθμό των 6500-7000FUs που μπορεί να αποδώσει μια μέση δότρια περιοχή, μπορούν συνολικά να αφαιρεθούν περίπου 9000FUs.

Βέβαια, η εκτεταμένη ουλώδη επιφάνεια που θα παραμείνει στη δότρια περιοχή αν γίνουν 9000 μικρο-ουλές καθιστά αυτό το πλεονέκτημα παντελώς άκυρο. Αυτό είναι εφικτό μόνο αν συνδυαστούν οι τεχνικές FUT+FUE. Δηλαδή να αφαιρεθούν όσα μοσχεύματα μπορούν από την δότρια περιοχή με 2 ή 3 συνεδρίες με την τεχνική FUT και τα επιπλέον 30% FUs από τις «επικίνδυνες» περιοχές σε επόμενη συνεδρία με την τεχνική FUE.

Μειονέκτημα

Τα μοσχεύματα πρέπει να αφαιρούνται από τη δότρια περιοχή με πρωτόκολλο τουλάχιστον 1 τριχοθυλάκιο ανά 4-5 τριχοθυλάκια, προκειμένου να υπάρχει ικανοποιητική απόσταση μεταξύ των τομών. Αν αφαιρεθούν γειτονικά FUs, δημιουργείται εικόνα μικρών γραμμών ή άδειες μικρο-περιοχές εμβαδού 2-3mm2, που όμως το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει αν τα μαλλιά κοπούν κοντά. Η στρατηγική αφαίρεση των μοσχευμάτων απαιτεί μεγάλη εμπειρία και απόλυτη συγκέντρωση στο σχεδιασμό της συλλογής των τριχοθυλακίων.

Ένας ανειδίκευτος, με έλλειψη εμπειρίας, μπορεί να αφαιρέσει πολλά μοσχεύματα από κάποιες περιοχές ή να μην αφαιρέσει τα μοσχεύματα ομοιόμορφα και «στρατηγικά», με αποτέλεσμα κάποια σημεία της δότριας περιοχής θα φανούν αραιά ή «σκοροφαγωμένα». Αυτό δυστυχώς ΔΕΝ καλύπτεται ούτε με πιο μακριά μαλλιά.

 

Πλεονέκτημα

Ο χειρουργός μπορεί να επιλέγει τα μοσχεύματα που αφαιρεί (cherry-picking), δηλαδή μπορεί να αφαιρέσει όσα μονότριχα FUs θέλει από τη δότρια περιοχή ενός ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση στα φρύδια ή να επιλέξει πιο πολλά πολύτριχα, αν κάπου επιθυμεί πιο πολύ «όγκο» και δεν θέλει μονότριχα μοσχεύματα.

Μειονέκτημα

Σε περιστατικά με χαμηλή πυκνότητα δότριας περιοχής και λεπτές τρίχες, οι περιοχές από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί FUs φαίνονται ακόμα πιο αραιές. Υπάρχει αισθητή διαφορά όσον αφορά τον «όγκο» των μαλλιών σε σύγκριση με τις τριγύρω «παρθένες» και άθικτες περιοχές, και με κοντά και με μακριά μαλλιά.

 

white dots σκοροφαγωμενη δότρια

Εικ.8: Εικόνα «σκοροφαγωμένης» (white dots) δότριας περιοχής. 

Πλεονέκτημα

ΕΦΟΣΟΝ η επέμβαση εκτελείται από έναν έμπειρο ιατρό ο ασθενής ξέρει ότι ο ιατρός του είναι αρμόδιος και ο υπεύθυνος για όλες τις διαδικασίες της επέμβασης και για το τελικό αποτέλεσμα.

Μειονέκτημα

Η δότρια περιοχή πρέπει να ξυριστεί ολόκληρη. Αυτό αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα για πολλούς ασθενείς που θέλουν η μεταμόσχευση μαλλιών τους να περάσει απαρατήρητη, για κοινωνικούς λόγους αλλά και λόγω ύπαρξης ουλών από παλαιότερες επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών. 

Πλεονέκτημα

Η τεχνική FUE είναι ιδανική για επιδιορθωτικές επεμβάσεις. Συγκεκριμένα:

  1. Με την τεχνική FUE μπορούν διορθωθούν αντιαισθητικά αποτελέσματα στο Hairline από παλαιότερες αποτυχημένες επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών, καθότι τα τριχοθυλάκια μπορούν να αφαιρεθούν 1 προς 1 από τα παλαιότερα punch grafts ή από τα αφύσικα τοποθετημένα μοσχεύματα και να επαναμοσχευτούν με φυσικότερη διάταξη (repair FUE)
  2. Η τεχνική repair FUE μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να μεταμοσχευθούν FUs μέσα σε μια ουλή από παλαιότερη μεταμόσχευση μαλλιών και να δώσουν πιο φυσική εικόνα.
  3. Η τεχνική FUE είναι ιδανική για ασθενείς με μειωμένη ελαστικότητα και κινητικότητα τριχωτού. Συγκεκριμένα, η μειωμένη ελαστικότητα, που δεν επιτρέπει σε έναν ασθενή την εξαγωγή επιπλέον μοσχευμάτων με την τεχνική FUT, ουσιαστικά διευκολύνει την εξαγωγή μοσχευμάτων στην τεχνική FUE και μπορούν να αφαιρεθούν συνολικά μέχρι και 1000-1500FUs ανάμεσα από τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά, χωρίς να φανεί πιο αραιή η δότρια περιοχή.
  4. Μπορούν να μεταμοσχευτούν FUs από άλλες περιοχές του σώματος, όπως στήθος, πλάτη, χέρια, πόδια, γεννητικά όργανα. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Body Hair Transplant (BHT).

Μειονέκτημα

Τεχνικές με τμηματικό ξύρισμα της δότριας περιοχής έχουν υποδεέστερα αποτελέσματα και πρέπει να αποφεύγονται, διότι αφήνουν μικρο-ουλές που είναι πολύ κοντά η μία με την άλλη και τελικά καταλήγουν να δείχνουν χειρότερα και από πολύ φαρδιές ουλές FUT!

Συγκεκριμένα υπάρχουν 3 τεχνικές:

  1. Ξύρισμα περιοχών ανάμεσα σε μακρύτερα μαλλιά, τα οποία καλύπτουν τις ξυρισμένες περιοχές (wide shave)
  2. Ξύρισμα επιμηκών περιοχών (microstrip shave, stealth shave)
  3. Ξύρισμα μόνο των τριχοθυλακίων που θα αφαιρεθούν (camouflage- to-go)

Και οι 3 τεχνικές είναι πολύ χρονοβόρες. Σε κάθε συνεδρία μπορούν να αφαιρεθούν μικροί αριθμοί μοσχευμάτων (<500-700) και αν δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία από τη μεριά του χειρουργού μπορεί να παραμείνουν περιοχές με σημαντική αραίωση, με τελική εικόνα χειρότερη και από ουλή strip!

 

Μειονέκτημα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, προκειμένου να υπάρχει ικανοποιητική απόσταση μεταξύ των τομών και να αφαιρούνται 1 τριχοθυλάκιο ανά 4-5 τριχοθυλάκια, είναι αναγκαίο να αφαιρεθούν τριχοθυλάκια ΈΞΩ από την ασφαλή ζώνη μόνιμης τριχοφυΐας.

Τα τριχοθυλάκια που αναγκαστικά θα αφαιρεθούν από περιοχές χαμηλά στο τριχωτό και ψηλά, κοντά στην κορυφή και στα πλάγια, πάνω από τα αυτιά δεν είναι σίγουρο πως θα είναι μόνιμα!

Τα τριχοθυλάκια αυτά είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να ξαναπέσουν από τη λήπτρια περιοχή, ακριβώς επειδή δεν είναι μόνιμα τριχοθυλάκια.

Μειονέκτημα

Το κόστος ανά μόσχευμα είναι μεγαλύτερο με την τεχνική FUE. Ο ανταγωνισμός έχει φυσικά οδηγήσει σε μείωση των χρεώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και η «είσοδος» χωρών όπως η Ινδία, το Πακιστάν και η Κίνα στην «αγορά» των επεμβάσεων FUE, που προσελκύουν ασθενείς με δέλεαρ τις χαμηλές τιμές αλλά με μέτρια έως απαράδεκτη ποιότητα υπηρεσιών.

Ποιοι ασθενείς είναι τελικά υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών FUE;

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE είναι χρήσιμη για μερικές ομάδες ασθενών και συγκριμένα για τις εξής κατηγορίες:

  1. Άτομα με συνολικά μικρές ανάγκες μοσχευμάτων: Άτομα σε στάδιο III ή άτομα που επιθυμούν μεταμόσχευση μαλλιών για να καλύψουν μικρή επιφάνεια αλωπεκίας άλλης αιτιολογίας, πέραν της τριχόπτωσης.
  2. Άτομα που χρειάζονται αποκατάσταση γενιών, φρυδιών ή βλεφάρων: Στους ασθενείς αυτούς, μπορούμε να επιλέξουμε να αφαιρέσουμε μόνο τα μονότριχα μοσχεύματα αντί να αναγκαστούμε να κόβουμε τα πολύτριχα μοσχεύματα σε μονότριχα, κάτι που θα μείωνε την επιβίωσή τους.
  3. Άτομα που χρειάζεται να επανέλθουν γρήγορα σε έντονη σωματική δραστηριότητα, σε βαριά προπόνηση ή εργασία, όπως επαγγελματίες αθλητές: Στους ασθενείς αυτούς, οι έντονες και μεγάλου εύρους κινήσεις που εκτελούν, αυξάνει τις πιθανότητες διάτασης της τομής στις επεμβάσεις FUT. Αν δεν μπορούν να αποφύγουν την βαριά άσκηση για 15-20 ημέρες που απαιτούνται για την τεχνική FUT (σε σύγκριση με τις 5-7 ημέρες της τεχνικής FUE), τότε προτείνεται η τεχνική FUE.
  4. Άτομα που έχουν μηδενική κινητικότητα τριχωτού που καθιστά αδύνατο να χρησιμοποιηθεί η τεχνική FUT: Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ σε «παρθένο» τριχωτό αλλά μόνον εξαιτίας παλαιότερων επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών, λόγω εξάντλησης της ικανότητας διάτασης του τριχωτού. Σε αυτές τις (σπάνιες, ευτυχώς) περιπτώσεις, η τεχνική FUE είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και μπορεί να αποδώσει 12000-1500FUs τριχοθυλάκια ανάμεσα από τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά, συνολικά χωρίς να φανεί η δότρια περιοχή πιο άδεια.
  5. Άτομα που έχουν ανάγκη «καμουφλαρίσματος» ουλής από αποτυχημένη παλαιότερη επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, από νευροχειρουργικές επεμβάσεις, τραύματα, επεμβάσεις face lift, κτλ: Και σε αυτές τις (σπάνιες, ευτυχώς) περιπτώσεις, η τεχνική FUE είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο διότι γίνεται μεταμόσχευση τριχοθυλακίων μέσα στη ίδια την ουλή.
  6. Άτομα που έχουν υποβληθεί σε «προϊστορικές» (punch grafts, scalp reduction, scalp flaps, κτλ) και εντελώς αφύσικες επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών: Σε αυτά τα άτομα, με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE μπορούμε να ανακατανέμουμε τα αφύσικα τοποθετημένα τριχοθυλάκια και να δώσουμε μια εικόνα αντίστοιχη με αυτής της σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών.
  7. Άτομα που τρομοκρατούνται στην ιδέα της τομής και των ραμμάτων την τεχνική FUT: Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για μια «φοβία». Όταν, όμως, σε αυτούς τους ασθενείς εξηγηθούν σωστά από τον ιατρό τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεταμόσχευσης μαλλιών με την τεχνική FUE, σχεδόν όλοι επαναξιολογούν.
  8. Άτομα με παλαιότερο ιστορικό ιδιαίτερα ενεργούς ουλοποίησης (χηλοειδή), ή ασθενειών του κολλαγόνου (Ehler-Danlos syndrome): σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, η τεχνική FUE μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μικρότερο (αλλά πάλι υπαρκτό) κίνδυνο επιπλοκών.
  9. Άτομα στα οποία έχει εξαντληθεί πλήρως η δότρια περιοχή του τριχωτού και πρέπει να χρησιμοποιηθούν FUs από εναλλακτικές περιοχές του σώματος, με την τεχνική Body Hair Transplant, BHT: Με την τεχνική BHT μπορούν να μεταμοσχευτούν FUs από άλλες περιοχές του σώματος, όπως στήθος, πλάτη, χέρια, πόδια, γεννητικά όργανα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε «παρθένο» τριχωτό αλλά μόνον εξαιτίας αποτυχημένων παλαιότερων επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών, που εξάντλησαν τη δότρια περιοχή χωρίς όμως να προσφέρουν κάλυψη.

Σύνοψη

Η τεχνική FUE προσπαθεί να εξαλείψει το μοναδικό μειονέκτημα της τεχνική FUT, που είναι η οριζόντια τομή στη δότρια περιοχή της τεχνικής FUT.

Η ιατρική κοινότητα δεν υποδέχτηκε «ζεστά» την τεχνική αυτή τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής της. Με τον καιρό, αποκτήθηκε εμπειρία από πλήθος ιατρών που μοιράστηκαν τις «ανακαλύψεις» τους για αυτή τη νέα τεχνική και οι αρχικές προκλήσεις, όπως το υπερβολικά υψηλό ποσοστό καταστροφής των FUs, η χαμηλή επιβίωση και οι πολύωρες συνεδρίες έχουν πλέον αντιμετωπιστεί με αρκετή επιτυχία.

Οι χειρουργοί και οι ασθενείς τους, έπειτα από ενημέρωση φυσικά, οφείλουν να αξιολογούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της FUE και να αποφασίζουν αν θα υποβληθούν σε αυτή την τεχνική, που δεν είναι κατάλληλη για κάθε υποψήφιο ασθενή μεταμόσχευσης μαλλιών και υπάρχουν σαφείς αντενδείξεις.

Όταν όμως η τεχνική FUE εκτελείται lege artis και με σωστές ιατρικές ενδείξεις, ο ασθενής είναι ευχαριστημένος και το αποτέλεσμα είναι καλό, πλέον και στη δότρια περιοχή!

Στην Anastasakis Hair Clinic εφαρμόζουμε όλες τις επιστημονικά αποδεκτές τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών, FUT, FUE και Body Hair FUE. Και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μια τέλεια τεχνική για όλους τους ασθενείς μεταμόσχευσης μαλλιών. Γι ‘αυτό, δίνουμε μεγάλη προσοχή για να συζητήσουμε τις ανησυχίες σας και τους στόχους που έχετε πριν αναπτύξουμε μαζί μια προσαρμοσμένη στρατηγική για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων από τη μεταμόσχευση μαλλιών. Είμαστε χαρούμενοι γιατί έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε και να δώσουμε μια νέα εικόνα με πλούσια, υγιή μαλλιά σε αμέτρητους ικανοποιημένους ασθενείς. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την καλύτερη λύση για την τριχόπτωση σας.

Οι δύο επιστημονικά αποδεκτές χειρουργικές επεμβάσεις είναι η μεταμόσχευση μαλλιών FUT και η μεταμόσχευση με την μέθοδο FUE. Οι κύριες διαφορές μεταξύ τους παρατηρούνται στον τρόπο που συλλέγονται τα τριχοθυλάκια. Κάθε φορά λαμβάνονται υπόψη οι ξεχωριστές ανάγκες του ασθενούς και αποφασίζεται η καλύτερη μέθοδος γι’ αυτόν. Στην Anastasakis Hair Clinic μπορούμε να προσφέρουμε ένα πλούσιο και φυσικό αποτέλεσμα που συχνά απαιτεί τον συνδυασμό αυτών των δύο τεχνικών. Με σκοπό να δουν οι ασθενείς μας από την μεταμόσχευση μαλλιών αποτελέσματα, που θα τους αφήσουν πλήρως ικανοποιημένους δίνουμε μεγάλη σημασία στην εξειδικευμένη φροντίδα κάθε ασθενούς με τις κατάλληλες μεθόδους. Πλέον οι ανάγκες για μεταμόσχευση μαλλιών που έχουν αυξηθεί σε όλη την Ελλάδα, καλύπτονται με το δωρεάν online ραντεβού ενημέρωσης της Anastasakis Hair Clinic. Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για το κόστος μεταμόσχευσης μαλλιών η κλινική μας παρέχει μια απολύτως δωρεάν εκτίμηση εύκολα και γρήγορα από την άνεση του σπιτιού σας.

Για να προσδιορίσετε ποια τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών είναι κατάλληλη για εσάς, επικοινωνήστε μαζί μας για προσωπική συνάντηση και ένα ραντεβού αξιολόγησης. Στείλτε τις φωτογραφίες σας μαζί με μερικές βασικές πληροφορίες και τους στόχους σας χρησιμοποιώντας τη δωρεάν φόρμα και θα σας παρέχουμε την αξιολόγηση, συνήθως εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης

Δείτε εδώ αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών.